3 kitapta Filistin

sayfalarca iyilik
3 min readNov 28, 2021

--

yıllardır gündemde olan Filistin meselesi hakkında giriş mahiyetinde bilgi edinmek isteyenler için kendi deneyimlerimden yola çıkarak size okuduğum kitaplardan bahsedeceğim.

Joe Sacco’nun çizdiği Filistin çizgi romanı çok iyi bir başlangıç eseri. Filistin kökenli ünlü yazar Edward Said, bu çizgi romana yazdığı önsözde kitabın Filistin’deki dehşet verici durumu en iyi aktaran eserlerden biri olduğunu söylüyor. konu hakkında herhangi bir altyapısı olmayanların rahatlıkla okuyabileceği, okurken kendini Filistin sokaklarında gözlem yapan bir yabancıymış gibi hissedebileceği türden bir anlatımı var. diğer çizgi romanların aksine burada anlatılan hikayenin sonunda bir zafer, kavuşma ya da mutlu son yok. yorum katılmadan görülenlerin sunulduğu bu eserde yalnızca gerçekler yer alıyor. çizgi romanın bu anlatım yöntemi, halkın karşı karşıya kaldığı İsrail zulmünün yorumunu okuyucuya bırakıyor. Filistinlilerin yıllardır süren çatışmanın içinde günlük hayatlarında nelerle karşılaştıklarını merak ediyorsanız kesinlikle bu çizgi romanı incelemelisiniz.

çizgi romanda anlatılanlara ek olarak, Filistin meselesinin arka planını merak edenlerin üzerinde durması gereken en önemli konulardan biri tartışmaların merkezi olan Kudüs. Filistin dışında işgalci konumunda olan İsrail’in de başkenti olduğunu iddia ettiği bu şehrin önemini anlamak, yıllardır son bulmayan kavganın neden çıktığını idrak etmek için atılabilecek ilk adım. Kudüs Ey Kudüs kitabı, bu mesele hakkında yazılmış en kapsamlı eserlerden biri. eserde, halkın karşı karşıya kaldığı zulüm dışında, bu zulmün nedenleri ve bölgeye İsrail’in gelmesiyle ortaya çıkan çatışmanın siyasi, coğrafi, tarihi ve dini arka planı anlatılmış. bu yüzden Filistin meselesinin ortaya çıkışı hakkında bilgi edinmek ve Filistin’in kalbi olarak tanımlanabilecek Kudüs’te yaşananları daha derin bir şekilde anlamak isteyenlerin ikinci aşama olarak okuyabileceği, kapsamlı ve belgesel niteliğinde bir kitap.

son olarak İsrail’in Filistin halkına karşı insancıl olmayan tutumlarının en görünür olduğu yer olan Gazze bölgesi, Filistin meselesi konuşulurken es geçilmemeli. insan hakları ihlallerinin en ağır boyutunun yaşandığı bu bölge hakkında daha somut bilgilere ulaşmak isteyenler için önerilebilecek kaynak ise Gazze’nin Gözyaşları. kitapta anlatılanlar Filistin meselesinin yerel halkın karşı karşıya olduğu bir zulümden ziyade uluslararası bir insanlık ve savaş suçu olduğunu gözler önüne seriyor. Gazze bölgesindeki ablukadan dolayı yıllardır temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken halkın çatışmalar sonrası gerekli tedavi yöntemlerine de ulaşamadığı Norveçli iki doktorun tanıklığıyla aktarılmış. diğer iki kitaba ek olarak, işgalci İsrail yönetiminin Filistin’deki uygulamalarının uluslararası suç teşkil eden boyutu hakkında bilgi edinmek isteyenlere Gazze’de yaşanmış hikayelerin anlatıldığı bu kitabı tavsiye ederim.

anlatan: Şena Kader

--

--

sayfalarca iyilik

sayfalarca iyilik, bireysel ve toplumsal iyiliği kitaplar aracılığı ile bir araya getiren oluşumdur.