Sanat Tarihi eser okumaları: Rokoko Dönemi

sayfalarca iyilik
2 min readSep 21, 2022

--

Sanat Tarihi Eser Okumalarının 3. oturumunda moderatörümüz Zeynep Sude Erdem ile Rokoko Dönemine ait sanat eserlerini inceledik. Rokoko dönemi 1789–1799 tarihleri arasında yaşanmış olup Bark döneminden sonra gelmektedir. İçerdiği aşırı süs ve şaşa ile diğer dönemlerin eserlerinden ayırt edilebilen Rokoko dönemi eserleri, çağının cesur ve neşeli yaşam arzusunu şenlikler, çiçekler, canlı renkler ve teatral ifadeler ile yansıtır.

Akımın temelleri Fransa’da atılmış, 15. Louise’nin etkisiyle yaşanan şaşalı hayat tablolara soyluların, zenginlerin ve saraylıların aktarılmasıyla gösterilmiştir. İnsanlar porselen bebeklere benzeyen yüzlerle resmedilmiş, sıklıkla toplu eğlenceler veya bireysel zevkler konu alınmıştır. Bu dönem yoğunlukla kullanılan başka bir önemli detay ise pembe ile bebek mavisi renklerinin canlı kullanımıdır. Bu oturumumuzda incelediğimiz sanatçılar Watteau, Canaletto, Boucher, Fragonard ve Le Brun oldu.

“Venüs’ün Doğuşu” adlı eserde piramidal bir kompozisyona eklenen mitolojik ögeleri, pastel renkleri, aşk motifleri ve porselen yüzlü figürleri inceledik. Rokoko dönemi belirtilerini en net halleriyle gözlemlerken insan yığınına odaklanmış dinamik bir sahneye şahit olduğumuzu konuştuk.

Okuma grubumuzun kapak resmi de olan “Salıncak” eserinde pastel renklerin kullanımını gözlemledik. Eserdeki aşk ve sadakat motiflerini, salıncaktaki kadının aşk ile aldatma arasında kaldığı bir kararsızlığı sembolize ettiğini öğrendik.

“Gül Tutan Marie Antoinette” tablosunun arkaplanında Versay Sarayı’nın bahçeleri olduğunu, bu bahçelerin birçok Rokoko eserinde kullanıldığını keşfettik. Tablonun orijinalinde Marie Antoinette’in saçlarının doğal açık haliyle resmedildiğini fakat halkın bun ahlaksız bulmasıyla gelen tepki sonrasında tablonun şimdiki halini aldığını öğrendik.

--

--

sayfalarca iyilik

sayfalarca iyilik, bireysel ve toplumsal iyiliği kitaplar aracılığı ile bir araya getiren oluşumdur.